تحولات منطقه

رئیس اداره اسناد آستان قدس رضوی از کشف ۱۷۴ برگ سند نفیس دوره تیموری از جلد یکی از قرآن‌های خطی گنجینه رضوی، خبر داد.

کشف ۱۷۴ برگ سند نفیس دوره تیموری از جلد قرآن خطی گنجینه رضوی
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

الهه محبوب فریمانی با اعلام این خبر اظهار کرد: به همت کارشناسان مدیریت مرمت آثار فرهنگی سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، اسناد گران‌بهایی در زمان انجام مرمت جلد نسخه قرآنی به شماره ۴۳۲ گنجینه رضوی، از آن بازیابی شد.
وی ادامه داد: این اسناد تاریخی در نوع خود از نظر زمانی و موضوعی منحصربه‌فرد است و بر طبق بررسی‌های انجام شده تا کنون نمونه‌ای از این اسناد مشاهده نشده است.  
 همچنین شاید اولین اوراق مالی دوره تیموری در ایران باشد که از جلد یک قرآن کشف شده است.
محبوب فریمانی در خصوص سایر ویژگی‌های این اسناد ارزشمند گفت: قدمت تاریخی این اسناد به سال‌های ترکی «اودی ئیل» و «بارس ئیل» برابر با سال‌های ۸۲۴ و ۸۲۵ قمری و دوره شاهرخ تیموری، بر می‌گردد.
وی با تأکید بر اینکه این اسناد به زبان فارسی نوشته شده است، افزود: مجموعه این اسناد دارای ابعاد مختلفی است که برخی از آن‌ها به‌صورت کامل و برخی دیگر نیز باقیمانده و قسمتی از یک سند کامل، بوده‌اند.
رئیس اداره اسناد آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه اوراق کامل این اسناد کشف شده دارای ابعاد ۲۶ در ۱۶ سانتی‌متر است، ادامه داد: تمام اوراق این اسناد به یکدیگر مرتبط اند و از نظر نوع سند، دفتر مفرده، به‌شمار می‌آیند.  
وی با بیان اینکه در اصطلاح فن سیاقت و دیوان، دفتر مفرده به معنای جمع است، توضیح داد: در واقع، دفتر مفرده، یکی از دفترهای هفت‌گانه فن سیاقت است که به جمع و خرج بلوکات و ولایات، مربوط می‌شود.  
محبوب فریمانی گفت: محتوای این اسناد، محاسبات مالی دیوانی مربوط به حوزه جغرافیایی سبزوار را در بر می‌گیرد و سربرگ آغازین این اسناد با عبارت «متوجه اموال ولایت سبزوار» شروع شده و سپس بر اساس بلوکات و روستاهای آن حوزه همچون عمید آباد، تنظیم شده است.  
وی افزود: اصطلاحاتی همچون جماعت چوپانان، جماعت پهلوانان، سیورغال، بهای کاغذ سمرقندی، باقیچه، مصالح و همچنین عبارت «مشهد مقدس»، در متن این اسناد، به چشم می‌خورد.  
رئیس اداره اسناد آستان قدس رضوی خاطرنشان کرد: قدیمی‌ترین اسناد آرشیوی ایران مربوط به قرن ششم هجری قمری نیز از بین جلدهای آثار خطی پیدا شده است، بنابراین ضرورت دارد سایر جلدهای آثار موجود در گنجینه رضوی نیز بادقت بیشتری بررسی شود.  
گفتنی است، اداره اسناد آستان قدس رضوی در ساختمان سازمان علمی و فرهنگی این آستان مقدس واقع در دوربرگردان بست شیخ طبرسی حرم مطهر رضوی، طبق ضوابط موجود، آماده ارائه خدمات به اهل علم و پژوهش است.

منبع: آستان نیوز

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.